STR 2024

Rasmi : Bayaran STR Fasa 2 Mulai Dikreditkan Esok

Rasmi : Bayaran STR Fasa 2 Mulai Dikreditkan Esok.
Sumbangan Tunai Rahmah (STR) merupakan sebuah bantuan tunai yang akan disalurkan secara berfasa. Seperti yang anda tahu, bayaran bagi fasa pertama mula disalurkan pada Januari lalu dimana 8.2 juta penerima telah mendapat manfaat daripada bantuan tersebut.

Terkini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telahpun mengumumkan bahawa bayara STR Fasa 2 akan mula dilaksanakan pada minggu ini. Untuk info lanjut, ikuti perkongsian dibawah.

STR FASA 2

Sumbangan Tunai Rahmah atau lebih dikenali STR akan diteruskan lagi pada tahun ini. Pada minggu ini, bayaran bagi fasa kedua akan mula disalurkan. Dianggarkan, seramai 8.4 juta penerima akan mendapat manfaat pelaksanaan bantuan tunai ini.

Sebanyak RM1.5 bilion diperuntukkan dalam pelaksanaan fasa kedua ini dimana individu yang berkelayakan akan menerima bayaran sebanyak RM100 sehingga maksimum RM650.

TARIKH BAYARAN STR FASA 2

Seperti yang telah diumumkan kelmarin, bayaran ini akan mula dikreditkan pada :

  • 3 APRIL 2024 (RABU)

“Selain dikreditkan ke dalam akaun penerima, sumbangan tersebut akan disalurkan secara tunai melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) secara berperingkat- peringkat mengikut kategori kelayakan STR masing-masing.” Perdana Menteri.

JUMLAH BAYARAN STR FASA 2

Berikut adalah jadual bagi jumlah bayaran yang akan diterima oleh penerima yang layak :

STR FASA 2

SEMAKAN STATUS

Sekiranya anda ingin membuat semakan mengenai status kelayakan dan kemaskini bagi permohonan baru STR, ianya boleh dikemukakan bermula 1 November lagi. Anda boleh berbuat demikian dengan memasuki portal rasmi MySTR.

Berikut adalah cara untuk membuat semakan :

  • Sila ke web rasmi MYSTR : https://bantuantunai.hasil.gov.my/
  • Masukkan Nom MyKad Pemohon
  • Pengesahakan Kata Kunci Keselamatan
  • Masukkan Kata Laluan
  • Klik Semakan
  • StatusMaklumat yang akan dipaparkan
    • Status PermohonanMaklumat Pembayaran (Jikas Ada)

MAKLUMAT LANJUT

Sekiranya anda ingin tahu lebih banyak bantuan yang boleh anda dapatkan, sila RUJUK DISINI.

Rujukan Online

Rujukanonline merupakan sebuah Blog yang akan berkongsi mengenai maklumat berkenaan Bantuan Kerajaan dan Iklan Jawatan Kosong. Kami juga bukan lantikan daripada mana-mana agensi kerajaan mahupun swasta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button