Bantuan KerajaanKWSP

Rasmi : Kerajaan Setuju Akan Pertimbang Pengeluaran Khas KWSP 2.0 – Sign Sekarang!

Ketika ini, bayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 3 telah berjalan. Bayaran ini berjalan secara berperingkat sehingga 27 September 2022 dimana setiap kelayakan, penerima akan terima bayaran sehingga RM900.

Namun, jika kita lihat di media sosial rakyat Malaysia khususnya ahli KWSP masih mengharapkan agar Pengeluaran Khas KWSP 2.0 dapat dibenarkan oleh pihak Kerajaan.


Perkara ini telah mendapat perhatian daripada Timbalan Menteri Kewangan Kewangan II, YB Tuan Mohd Shadar Bin Abdullah dan telah memberi respon mengenainya. 

Untuk info lanjut, ikuti perkongsian dibawah.

KERAJAAN SETUJU PERTIMBANG PENGELUARAN KHAS KWSP 2.0

Timbalan Menteri Kewangan ll, YB Tuan Mohd Shahar Bin Abdullah pada baru-baru ini telah menyatakan dalam Dewan Rakyat bahawa Kerajaan bersetuju untuk mempertimbangkan Pengeluaran KWSP 2.0. 

Beliau berkata, semua input-input berkaitan bagaimana untuk kerajaan perhebat dan pertingkatkan nilai simpanan KWSP sedang dikaji rapi dan sudah pasti KWSP 2.0 juga adalah antara salah satu perkara yang sedang kerajaan pertimbangkan pada masa sekarang.

“Hal ini kerana, banyak lagi strategi yang Kerajaan akan gunakan untuk pastikan KWSP menjadi insurans pada mereka yang bekerja.”

Dan paling penting katanya, Kerajaan sekarang sedang teliti menangani masalah bagaimana peluang pekerjaan di pasaran, kadar gaji minimum diberikan kepada majikan dan seterusnya kerajaan juga mahu bantu buka saja sektor formal atau tidak formal supaya kadar kesedaran perancangan pasaran dan celik kewangan rakyat Malaysia dapat Kerajaan optimumkan sebaiknya.

SIGN PETISYEN PENGELUARAN KHAS KWSP 2.0 TANDA SOKONGAN

Julai lalu, satu petisyen sebagai tanda sokongan terhadap Pengeluaran Khas KWSP 2.0 telah dilancarkan. 

Setakat ini, seramai 115,283 orang telah menandatangani petisyen tersebut. Kempen ini dilancarkan oleh rakyat yang juga ahli KWSP tanpa penglibatan dari mana-mana pihak politik.

Melihat daripada situasi ini, jelas sekali golongan ini sangat memerlukan langkah tersebut untuk melangsungkan kehidupan harian mereka yang terkesan dengan keadaan ekonomi sekarang.

Sekiranya anda bersetuju dengan gerakan tuntutan pengeluaran Khas KWSP 2.0 yang dilancarkan ini, anda boleh klik pautan dibawah sebagai tanda sokongan anda.

PETISYEN TUNTUT PENGELUARAN KHAS KWSP 2.0

Rujukan Online

Rujukanonline merupakan sebuah Blog yang akan berkongsi mengenai maklumat berkenaan Bantuan Kerajaan dan Iklan Jawatan Kosong. Kami juga bukan lantikan daripada mana-mana agensi kerajaan mahupun swasta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button