KWSP

Rasmi : Pengeluaran Khas KWSP Dibenarkan Untuk 4 Kategori Ini

Rasmi : Pengeluaran khas KWSP kini telah dibenarkan kepada 4 kategori pada tahun ini. Seluruh pencarum KWSP yang masih aktif, permohonan untuk pengeluaran ini boleh dikemukakan dengan syarat anda mestilah memenuhi kriteria kelayakan yang telah ditetapkan.

Baru-baru ini, KWSP telah melancarkan pengeluaran KWSP bersyarat yang baru dikenali sebagai Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2) yang membolehkan pencarum memohon pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan.

PENGELUARAN KHAS KWSP

PENGELUARAN KHAS KWSP

Sehingga kini, rakyat Malaysia khususnya pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) masih mengharapkan agar pengeluaran Khas KWSP selanjutnya akan dapat dibenarkan.

Kali terakhir pengeluaran khas ini dibenarkan adalah pada Mac 2022 lalu, dimana kerajaan telah memberi kebenaran kepada pencarum KWSP untuk membuat pengeluaran Khas KWSP sebanyak RM10,000 secara one-off.

Ketika ini, pelbagai langkah dan desakan agar Pengeluaran Khas KWSP 2.0 dapat dibenarkan. Namun sehingga kini ianya masih tiada jawapan. Walaubagaimanapun, ahli KWSP dibolehkan untuk membuat pengeluaran melalui Akaun 2 mereka.

SENARAI SIMPANAN PENGELUARAN KWSP AKAUN 2

Berikut adalah senarai bagi sebarang pengeluaran simpanan KWSP melalui Akaun 2 :

 1. Pembayaran Ibadah Haji
  Untuk yang menjadi para bakal haji , anda boleh keluarkan wang simpanan akaun 2 bagi mengurangkan bebanan kos. Pengeluaran ini adalah menerusi permohonan untuk perbelanjaan haji dan tujuan daftar haji dengan Lembaga Tabung Haji.
  Dokumen & Syarat Pengeluaran Untuk Daftar Haji
 2. Pembayaran Rawatan Perubatan
  Jika anda menghidapi 36 penyakit kritikal , anda boleh membuat pengeluaran wang akaun simpanan 2 untuk menampung kos perubatan atau alat kesihatan.
  Dokumen & Syarat Pengeluaran Tujuan Pembayaran Rawatan Perubatan
 3. Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah¨C9CJika anda berazam untuk memiliki sebuah rumah idaman , pihak KWSP akan memberikan kemudahan kepada pencarum agar dapat membantu mereka untuk memiliki rumah pertama menerusi :¨C25CDokumen & Syarat Pengeluaran Tujuan Pembelian Rumah¨C10C¨C11C
 4. ¨C26C¨C12CJika anda mempunyai anak yang masih belajar di universiti ataupun kolej , anda akan menampung pembayaran mereka dengan menggunakan akaun simpanan 2 KWSP (jika ada) PTPTN yang tidak mencukupi dan lain – lain.¨C13CDokumen & Syarat Pengeluaran Tujuan Pendidikan

MAKLUMAT LANJUT

Sebenarnya, pelbagai lagi bantuan yang boleh anda dapatkan daripada pihak kerajaan. Untuk tahu jenis bantuan lain, sila RUJUK DISINI.

Rujukan Online

Rujukanonline merupakan sebuah Blog yang akan berkongsi mengenai maklumat berkenaan Bantuan Kerajaan dan Iklan Jawatan Kosong. Kami juga bukan lantikan daripada mana-mana agensi kerajaan mahupun swasta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button