STR 2023

STR Tambahan : Bayaran Tambahan Berjumlah RM600 Dikreditkan Hari Ini

Anda sedia maklum, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) telahpun melalui 3 fasa bayaran. Seramai 8.7 juta golongan B40 telah menerima bayaran bermula RM100 sehingga RM800.

Ketika pembentangan Belanjawan 2023 telah berlangsung dimana pelbagai inisiatif telah diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Didalam ucapannya, beliau telah mengumumkan bantuan bayaran tambahan sebanyak RM600 melalui program Sumbangan Tunah Rahmah (STR) tahun ini.

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH 2023 (BTR)

STR adalah salah satu inisiatif di bawah konsep Payung Rahmah yang bertujuan untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan dalam menghadapi cabaran kos sara hidup. 

INFO : Bantuan Tunai Rakyat (BTR) adalah bantuan kewangan secara tunai sama seperti bantuan sebelum ini seperti BKM, BPR, BSH dan BR1M.

STR TAMBAHAN RM600

Perdana Menteri Datuk Sri Anwar Ibrahim telah mengumumkan, bayaran tambahan berjumlah RM600 akan diberikan melalui program Sumbangan Tunai Rahmah (STR) ini.

Walaubagaimanpun, bantuan tambahan ini bukanlah dalam bentuk bantuan tunai, akan tetapi ianya adalah sebuah baucar barangan asas dan sumbangan bakul makanan.

Berikut adalah kategori penerima yang layak :

  • Akan diberikan kepada setiap isi rumah STR termiskin yang berdaftar mengikut data e-kasih.

TARIKH BAYARAN

Pada minggu lalu, Perdana Menteri Datuk Sri Anwar Ibrahim telah mengumumkan bahawa, bayaran STR Tambahan (SARa) ini akan disalurkan bermula :

  • 17 JULAI 2023 (HARI INI)

SEMAKAN STR TAMBAHAN (E-KASIH)

Berikut adalah cara untuk membuat semakan samada anda layak ataupun tidak bagi menerima STR tambahan ini :

  • Layari portal rasmi e-kasih : https://ekasih.icu.gov.my
  • Masukkan nombor kad pengenalan
  • Tekan butang carian
  • Kepada mereka yang tersenarai di bawah data e-kasih akan dipaparkan maklumat seperti nama, nama KIR, status daftar, negeri dan daerah.

JUMLAH BAYARAN STR 2023

Berikut adalah kadar dan jumlah keseluruhan bayaran STR 2023. Sila rujuk jadual dibawah :

MAKLUMAT LANJUT

Maklumat lanjut, boleh klik pautan dibawah :

RujukanOnline

Rujukanonline merupakan sebuah Blog yang akan berkongsi mengenai maklumat berkenaan Bantuan Kerajaan dan Iklan Jawatan Kosong. Kami juga bukan lantikan daripada mana-mana agensi kerajaan mahupun swasta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button