STR 2023

Terkini : Permohonan Baru STR 2023 & Kemaskini Maklumat – Cara Mohon!

Anda sedia maklum, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 1 dilaksanakan bermula 17 Januari lalu. Seramai 8.7 juta golongan B40 telah menerima bayaran bermula RM100 sehingga RM300.

Jumaat lalu, pembentangan Belanjawan 2023 telah berlangsung dimana pelbagai inisiatif telah diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Terbaru, pihak LHDN telah membuat kenyataan rasminya dimana permohonan baru dan kemaskini maklumat STR 2023 kini telah boleh dilakukan.

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH 2023 (BTR)

STR adalah salah satu inisiatif di bawah konsep Payung Rahmah yang bertujuan untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan dalam menghadapi cabaran kos sara hidup. 

INFO : Bantuan Tunai Rakyat (BTR) adalah bantuan kewangan secara tunai sama seperti bantuan sebelum ini seperti BKM, BPR, BSH dan BR1M.

PERMOHONAN BARU & KEMASKINI

Melalui kenyataan rasmi yang dibuat oleh pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), setiap permohonan baru STR 2023 kini boleh dilakukan berkuatkuasa :

  • 1 Mac 2023.

Ianya adalah bertujuan memastikan mereka yang layak dapat mengemukakan permohonan masing-masing selain membolehkan penerima sedia ada yang mempunyai perubahan maklumat untuk membuat pengemaskinian.

TARIKH PERMOHONAN BARU

Berikut adalah tarikh untuk membuat permohonan baru :

Dalam Talian

  • 1 Mac -31 Mac 2023

Manual (Kaunter LHDN)

  • 8 Mac – 31 Mac 2023

CARA PERMOHONAN BARU

Sila klik pautan dibawah untuk mengetahui cara untuk membuat permohonan baru dan kemaskini maklumat :

PANDUAN PERMOHONAN BARU & KEMASKINI

JUMLAH BAYARAN STR 2023

Berikut adalah kadar dan jumlah keseluruhan bayaran STR 2023. Sila rujuk jadual dibawah :

MAKLUMAT LANJUT

Maklumat lanjut, boleh klik pautan dibawah :

Rujukan Online

Rujukanonline merupakan sebuah Blog yang akan berkongsi mengenai maklumat berkenaan Bantuan Kerajaan dan Iklan Jawatan Kosong. Kami juga bukan lantikan daripada mana-mana agensi kerajaan mahupun swasta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button