Bantuan Kerajaan

Senarai Penerima Dan Cara Mohon Bantuan Kewangan TBTP RM1800

 

Pada masa kini, bantuan kewangan amat diperlukan untuk sesetengah individu atau keluarga untuk mengurangkan bebanan sehari-hari.

Terdapat banyak bantuan kewangan yang telah disediakan oleh pihak kerajaan atau Yayasan sebelum ini. Terdapaat bantuan yang baru disediakan juga bantuan yang lama dan masih diteruskan hingga kini.

Bantuan Kewangan TBTP merupakan salah satu bantuan kewangan yang masih diteruskan dan ramai individu atau keluarga yang mungkin tidak mengetahui. Berikut merupakan maklumat terperinci tentang Bantuan Kewangan TBTP yang boleh dimohon sekiranya layak.

KADAR BANTUAN

Pembahagian bantuan mengikut hektar ;

  • Bantuan peringkat tanaman 71 – 210 hari 
  • Bantuan Peringkat tanaman 1 – 70 hari
Jumlah maksimum bantuan kepada petani yang layak adalah terhad kepada keluasan sebanyak tiga hektar sahaja.

SYARAT KELAYAKAN

  1. Petani dan pengusaha padi yang mengerjakan sawah di dalam dan di luar jelapang padi negara.

CARA MEMOHON BANTUAN

Semua permohonan yang dibuat oleh petani harus dikemukakan dan mendapat pengesahan dari Jawatankuasa Teknikal TBTP ( Jabatan Pertanian ) sebelum dikemukakan kepada Jawatankuasa Induk TBTP (Bahagian Pembangunan Industri Padi, MAFI) untuk mendapatkan pertimbangan dan kelulusan.

Petani atau pengusaha tanaman padi boleh merujuk Pejabat Pertanian Daerah yang terdekat untuk melaporkan kejadian bencana alam yang berlaku dan membuat permohonan Tabung Bencana Tanaman Padi (TBTP).

RujukanOnline

Rujukanonline merupakan sebuah Blog yang akan berkongsi mengenai maklumat berkenaan Bantuan Kerajaan dan Iklan Jawatan Kosong. Kami juga bukan lantikan daripada mana-mana agensi kerajaan mahupun swasta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button