Bantuan KerajaanBKM

Bantuan RM 600 Untuk Individu Bujang Bagi Tahun 2022

Individu bujang yang layak untuk mendapat bantuan sebanyak RM 600. Sila semak kelayakan anda segera. Kerajaan Malaysia telah banyak membantu rakyatnya dari segi bantuan. Terbukti ketika ini pelbagai bantuan telah disalurkan dalam memastikan keperluan dan memudahkan urusan rakyat dalam bentuk kewangan dan sebagainya.

Bagi Tahun 2022, Kerajaan Malaysia telah memberi peruntukan melalui bajet. Manakala pelbagai keadaan yang Malaysia yang telah ditempuhi seperti Covid-19 dan sebagainya telah membuat ekonomi negara tidak menentu dan menyebabkan ramai rakyat Malaysia telah mengalami kemerosotan kewangan

Antara perkhidmatan kerajaan yang banyak terbukti adalah daripada golongan bujang. Golongan bujang antara yang terkesan dengan keadaan semasa negara. Kerajaan Malaysia telah memutuskan untuk memberikan bantuan khas kepada golongan bujang bagi membantu mereka menjalani kehidupan yang lebih baik. Bantuan kepada golongan bujang akan terus berkembang dari semasa ke semasa. Ikuti maklumat lanjut kepada golongan bujang dibawah.

Kerajaan Malaysia telah mengumumkan satu skim bantuan kewangan baharu untuk bujang, yang akan memberikan mereka bantuan kewangan secara tunai. Program Bantuan Keluarga Malaysia menyediakan sokongan kewangan dan lain-lain kepada keluarga yang memerlukan.

Bantuan Keluarga Malaysia atau lebih dikenali sebagai BKM merupakan bantuan yang bertujuan untuk membantu mereka yang memerlukan dan meringankan sedikit bebanan yang ditanggung oleh golongan berpendapatan rendah atau B40.

untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkongsian program bantuan keluarga Malaysia,  syarat-syarat dan proses permohonan boleh didapati di bawah.

KADAR BANTUAN YANG DIPERUNTUKKAN BAGI GOLONGAN BUJANG

Jumlah bantuan yang akan diterima oleh golongan adalah seperti berikut ; 

  • RM 600
Individu warga emas bujang yang berumur 60 tahun keatas berpendapatan individu RM 5,000 ke bawah
  • RM 350
Bujang yang berpendapatan RM 2,500 dan kebawah.

SYARAT – SYARIKAT BAGI KELAYAKAN MENERIMA BANTUAN BKM GOLONGAN BUJANG

Syarat kerajaan adalah berdasarkan apa yang mereka percaya sebagai tindakan terbaik untuk seseorang individu. Untuk layak mendapat bantuan kerajaan, bujang mesti memenuhi syarat kelayakan tertentu.

  1. Bagi golongan bujang hendaklah had umur adalah antara umur 21 hingga 59 tahun.
  2. Pendapatan bujang hendaklah RM 2,500 ke bawah.
  3. Bujang atau ibubapa tunggal / janda / balu / duda yang tidak mempunyai anak yang menepati syarat.

TARIKH PENERIMAAN BANTUAN BAGI GOLONGAN BUJANG

Dalam tempoh setahun, empat pembayaran BKM akan dilaksanakan. Kerajaan telah memberi bantuan secara berperingkat mengikut keperluan rakyat. Terdapat empat fasa berbeza yang akan dilalui penyaluran bantuan BKM. Tarikh pembayaran untuk Fasa 1 telah pun bermula. Ia akan dilanjutkan ke Fasa 3 September ini.

CARA MEMBUAT PERMOHONON BANTUAN BKM

Mengikut data pemohon BPR 2021, ia akan dibawa secara automatik ke dalam sistem BKM untuk menyemak kelayakan mereka yang layak.

Sekiranya tiada rekod dalam pangkalan data sedia ada di pihak LHDNM, permohonan BKM baharu hendaklah dibuat. Bagi penerima sedia ada yang ingin membuat perubahan pada maklumat, kemas kini mesti dilakukan dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Untuk menyemak lebih lanjut tentang bantuan BKM anda boleh merujuk pautan di bawah ;

RujukanOnline

Rujukanonline merupakan sebuah Blog yang akan berkongsi mengenai maklumat berkenaan Bantuan Kerajaan dan Iklan Jawatan Kosong. Kami juga bukan lantikan daripada mana-mana agensi kerajaan mahupun swasta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button