Bantuan Kerajaan

PEMULIH : Bantuan Hilang Pekerjaan (RM500)

Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) merupakan salah satu inisiatif yang disediakan oleh Kerajaan untuk meneruskan agenda prihatin rakyat. Melalui pelaksanaan pakej PEMULIH ini, sebanyak RM10 bilion akan disalurkan secara tunai langsung sehingga hujung tahun ini.

Sebelum ini melalui pelaksanaan Pakej PEMERKASA +, Kerajaan bersetuju akan memberi bayaran tambahan bagi penerima BPR sehingga RM500 dan kini bayaran tersebut telah mula dilaksanakan secara berperingkat kepada penerima yang layak.

Beberapa hari lepas, Perdana Menteri telah mengumumkan satu lagi bantuan dibawah Pakej PEMULIH iaitu Bantuan Kehilangan Pekerjaan. Sebelum kita teruskan, ingin kami kongsikan sekali lagi mengenai Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH). Ikuti perkongsian dibawah untuk ketahui maklumat lanjut mengenainya.

PEMULIH

Untuk pengetahuan semua, melalui pakej bantuan PEMULIH ini, terdapat 3 fokus utama dalam menjayakannya antara nya ialah :
 • Meneruskan Agenda Rakyat
 • Menyokong Perniagaan
 • Meningkatkan Vaksinas
Tujuan utama bagi pakej bantuan ini adalah untuk memberikan bantuan menyeluruh kepada rakyat menghadapi kehidupan seharian dalam tempoh pelaksanaan PKP ini.

Dalam ucapan beliau mengatakan, nilai keseluruhan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) ini berjumlah RM150 bilion dimana ianya merangkumi suntikan langsung fiskal Kerajaan sebanyak RM 10 bilion.

BANTUAN KEHILANGAN PENDAPATAN

Perdana Menteri mengumumkan melalui ucapannya, Kerajaan telah bersetuju akan memberi bantuan kepada individu yang layak dan yang hilang hasil pendapatan pada kadar :

 • RM500.00

Bantuan ini dijangka akan memanfaatkan sehingga 1 juta ahli yang melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM500 juta.

TARIKH BAYARAN BANTUAN

Mengenai tarikh rasmi bagi bayaran bantuan ini, tiada lagi di umumkan. Namun, melalui kenyataan rasmi yang telah dikeluarkan, ianya bakal akan di laksanakan pada :

 • Oktober 2021


KELAYAKAN PEKERJA

Bagi pelaksanaan Bantuan Kehilangan Pendapatan ini, ianya akan disalurkan kepada pekerja :

 • Pekerja kehilangan pendapatan
 • Berdasarkan data KWSP dan PERKESO tahun 2021
Kerajaan sedar dengan kehidupan ramai di kalangan rakyat Malaysia yang terjejas teruk akibat lebih setahun berhadapan dengan pandemik Covid-19 ini sehinggakan banyak perniagaan terpaksa di tutup, ada yang kehilangan pekerjaan, dan ada juga yang cuti kerja tanpa gaji.

Walaupun berjuta rakyat Malaysia telah menerima manfaat bantuan tunai dari Kerajaan sejak Mac 2020 dan ramai lagi menerima bantuan Kerajaan dalam bentuk yang pelbagai dan pihak Kerajaan faham di mana, bantuan perlu terus dipertingkat selagi kemelut ini berlanjutan.

Rujukan Online

Rujukanonline merupakan sebuah Blog yang akan berkongsi mengenai maklumat berkenaan Bantuan Kerajaan dan Iklan Jawatan Kosong. Kami juga bukan lantikan daripada mana-mana agensi kerajaan mahupun swasta.

Related Articles

10 Comments

 1. Kami yg x ada potongan epf dan socso x dapat la,sya hrp kerajaan pertimbangkan org susah yg serperti kami.hampir 2 tahun kerja tugang lagang yg x ada epf dn socso gara2 covid dn lockdown smpai hilang perkerjaan,last2 kerajaan x bantu.sya hrap peedana menteri pertimbangkan org serperti kami.nasib2,dh la jatuh di timpa tangga la plak.

 2. 𝚃𝚊𝚔 𝚊𝚍𝚒𝚕𝚕𝚊𝚑 𝚖𝚎𝚗𝚝𝚎𝚛𝚒 𝚗𝚒 𝚜𝚞𝚊𝚖𝚒 𝚢𝚑 𝚍𝚒𝚋𝚞𝚊𝚗𝚐 𝚔𝚎𝚓𝚊 𝚖𝚊𝚜𝚊 𝚙𝚔𝚙 𝚙𝚎𝚛𝚝𝚊𝚖𝚊 𝚍𝚞𝚕𝚞 𝚝𝚊𝚑𝚞𝚗 𝟸𝟶𝟸𝟶 𝚗𝚊𝚙𝚎 𝚝𝚊𝚔 𝚕𝚊𝚢𝚊𝚔 𝚗𝚒 𝚜𝚔𝚛𝚐 𝚖𝚜𝚒𝚑 𝚋𝚕𝚘𝚖 𝚍𝚙𝚝 𝚔𝚎𝚓𝚊..𝚑𝚊𝚖𝚙𝚊𝚕𝚑 𝚙𝚖 𝚋𝚞𝚊𝚝 𝚖𝚌𝚖 𝚗𝚒

 3. 𝙽𝚊𝚔 𝚊𝚙𝚙𝚕𝚢 𝚎 𝚔𝚊𝚜𝚒𝚑 𝚗 𝚓𝚔𝚖 𝚋𝚢𝚔 𝚜𝚐𝚝 𝚜𝚘𝚊𝚕𝚊𝚗 𝚗𝚊𝚗𝚝𝚒 𝚍𝚒𝚊 𝚘𝚛𝚐 𝚌𝚔𝚙 𝚜𝚞𝚊𝚖𝚒 𝚝𝚊𝚔 𝚌𝚊𝚌𝚊𝚝 𝚍𝚙𝚝 𝚔𝚎𝚓𝚊 𝚖𝚊𝚜𝚊𝚕𝚊𝚑𝚗𝚢𝚊 𝚜𝚎𝚔𝚛𝚐 𝚖𝚊𝚗𝚊 𝚍𝚊 𝚌𝚊𝚛𝚒 𝚙𝚎𝚔𝚎𝚛𝚓𝚊 𝚋𝚞𝚊𝚗𝚐 𝚙𝚎𝚔𝚎𝚛𝚓𝚊 𝚕𝚊𝚐𝚒 𝚊𝚍𝚊,𝚊𝚗𝚊𝚔𝟸 𝚗𝚊𝚔 𝚜𝚎𝚔𝚘𝚕𝚊𝚑 𝚊𝚛𝚊𝚙 𝚍𝚞𝚒𝚝 𝚒 𝚌𝚒𝚝𝚛𝚊 𝚍𝚊𝚑 𝚝𝚘𝚕𝚊𝚔 𝚋𝚒𝚕 𝚊𝚙𝚒 𝚊𝚒𝚛 𝚖𝚊𝚔𝚊𝚗 𝚑𝚊𝚛𝚒𝟸..𝚝𝚕𝚐𝚕𝚑 𝚋𝚊𝚌𝚊 𝚔𝚘𝚖𝚎𝚗 𝚗𝚒 𝚑𝚊𝚛𝚊𝚙 𝚙𝚖 𝚙𝚎𝚛𝚝𝚒𝚖𝚋𝚊𝚗𝚐𝚔𝚊𝚗..

 4. Saya hilang kerja hampir 6 bulan …bantuan tak dapat, PSU socso pun tak dapat, BKP ini pun tak dapat…baru bulan ini majikan panggil Balik kerja setengah hari, bermakna setengah bulan gaji saja

 5. Salam..saya syahrol sudah dibuang kerja..sya duit dah tak ada nak bayar sewa rumah..tuan rumah dah halau saya..saya dah tak mampu dan tak tahu mane nak cari duit lagi…duit simpanan saya habis semua kerana bayar bil hospital..anak saya yang bersalin pada tarihk 05.06.2021 menghidapi sakit buah pinggang sebelah kanan dan sakit ginjal..saya duit habis bayar bil hopital..tuan rumah dah halau saya pada hari ini..saya mohon ada yang sudi membantu saya seadanya….sya duit nak beli barang2 dapur dan beli barang2 anak saya yang baru bersalin pun tak ada lansung…saya mohon ada yang sudi bantu saya seadanya…

  SYAHROL BIN SARBANI
  MAYBANK
  164061878494

  Saya mohon…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button